6 juni 2017

Utflyktsdag: 98/100

Den här nationaldagen hade vi en riktig utflyktsdag inplanerad. Redan halv tio drog vi i väg med lunch och fika packat. Vi mötte upp med Natashas familj vid Nygårdskällan som ligger strax utanför Molkom (Värmland). Efter en fin promenad på 1 km kom vi fram till källan som pumpar upp grundvatten ur jorden. Vattnet var klart och rent och de yngsta barnen tyckte det var riktig spännande att få dricka direkt ur vatten på marken. Vattnet ska tydligen ge hälsa och lycka.Därefter skulle vi åka en bit till för att besöka de gamla gruvorna vid Högbergsfältet i Persberg, Filipstad. Vi stannade först till vid en rastplats vid en sjö för att fylla på med vår medhavda lunch. Barnen kastade sedan sten från en udde som enbart bestod av stora stenar. John ville verkligen gå ut på de små bryggorna så den önskan uppfyllde vi såklart.

Vi stannade även för att titta på kalksjön. Kalken (antar jag) färgar sjön turkos och den är mycket vacker, nästan magisk.

Så till sist stannade vi vid Högbergsfältet där det finns inte mindre än 15 gamla gruvhål att titta på. Mest fascinerande för John var denna gamla ruin. Eller riddarborg som vi kallade det. Högbergsfältet var ett väldigt fint ställe med varierad och lummig miljö. Många bänkar att vila på, eller grilla vid om man vill. Vi nöjde oss dock med fika medan hundarna badade i en sjö bredvid. Mycket vacker miljö.


Till sist var alla mycket trötta så vi missade väl den omtalade Tilas Stoll som ändå ska vara avstängd på grund av rasrisk. Eller vi såg en ingång dit som var spärrad med en grind. Vi var dock oense om ifall det fanns en ingång till. Vi var ändå mycket nöjda med dagen. Vilka fantastiska naturupplevelser det finns i ens närmiljö om man bara letar lite.

1 kommentar:

Helena Roth sa...

Wow - den där kalksjön ger onekligen associationer till annat än svenska nejder!