14 mars 2017

Pengar pengar pengar: 14/100

#5inistragram
Jag ligger lite efter i utmaningen att skriva 31 feministiska inlägg i 31 dagar. Jag har hoppat över #11 - typiskt kvinnoyrke och #12 - En annan av mina hjärtefrågor och gått direkt på #13 pengarpengarpengar. Troligtvis kommer de också att få sig ett inlägg, annars LÄS under hashtaggen #5inistagram för väldigt mycket smart!

Så..detta om pengar och pengar i en relation. Jag tror många många relationer är väldigt ojämställda när det kommer till pengar, särskilt om mannen tjänar mer än kvinnan. Jag har lite svårt att förstå hur man kan leva tillsammans, med barn (ofta flera) utan att dela exakt lika på de inkomster som kommer in. Det är ganska ofta man hör kvinnan betala allt i sin relation och mannen "ger henne" pengar till diverse räkningar och utlägg. Sedan har hon inga pengar kvar till sig själv medan mannen har massor!  Argumentet är att hon inte har rätt att göra anspråk på det han drar in. Det värsta jag hört är relationer där mannen tjänar mycket mer och kvinna har tagit ut hela föräldraledigheten med allt vad det innebär av minskade inkomster och inte fått ett öre av mannens inkomst. Han har massor av pengar! Hon har inga! Det känns som ett uppenbart sätt att hålla kvinna kvar hemma, ett nytt sätt att vara bunden till spisen eftersom hon ändå inte har råd att göra något. 

Jag tänker lite såhär, jag och Calle menar ju i alla fall att vi ska leva hela livet tillsammans. För att vi och vårt barn ska ha det lika bra är alla pengar våra pengar. Naturligtvis pratar vi om utgifter och aktiviteter med den andre först innan vi gör dem eftersom det handlar om respekt att inte bara göra av med hushållets gemensamma pengar hur som helst. Jag tjänar mest så jag kan säga att jag varje månad lägger mest i den där gemensamma kassan och att det inte gör mig ett jota eftersom jag ser alla pengar som våra, inte mina. Det är vi gemensamt som ska ha ett bra liv. Inte jag själv och sedan får Calle och John smulorna. Det är inte ett jämställt förhållande att sitta på hela pengapåsen själv. Varför är så många män då så rädda för att släppa på sina fjuttiga slantar. Är det en känslan av makt som får dem att handla så? Män, pengar och makt. Makt över kvinnan, makt över barnen. Ja, ett lyckligt förhållande blir det aldrig ändå.

5 kommentarer:

livet på myra sa...

Ååhh, jag kan lätt bli galen på folk som inte delar ekonomiskt. Särskilt när man har barn ihop. Vi började med gemensam ekonomi ganska fort faktisk. Det va så krångligt att hålla på och hålla isär allting.
Kram

livet på myra sa...

Ååhh, jag kan lätt bli galen på folk som inte delar ekonomiskt. Särskilt när man har barn ihop. Vi började med gemensam ekonomi ganska fort faktisk. Det va så krångligt att hålla på och hålla isär allting.
Kram

Emma sa...

Haha,,,,är du skakig och dubbelklickar på sändknappen? :-) Tjaa...jag blir väl inte galen på dem personligen men förstår inte tänket. Samt att det oftast är kvinnan som drar det kortaste strået. Hade vi haft ett samhälle där kvinnor bara levde med kvinnor hade vi säkert sett mer jämställdhet i pengapungen. Kram

livet på myra sa...

Vet inte vad det blir. Blev det inte så för dig ett tag på min blogg?! Konstigt iaf! 😊

Emma sa...

Jo..typiskt blogspot. 😊