3 mars 2017

En av mina hjärtefrågor: 3/100

#5instagram
Min viktigaste fråga är genusfrågan. Speciellt som det är ett barn som identifierar sig som pojke vi uppfostrar, som kommer växa upp till man och som samhället ska skola in i patriarkatet. Vår uppgift som föräldrar är att lära barnet empati, att respektera andra människor, främst kvinnor, och att det inte är okej att bara "ta för sig". Vi uppfostrar en feminist helt enkelt.

Alla föräldrar vill sina barns bästa men om man inte har en genomtänkt uppfostran och är medveten är det lätt att uppfostra flickor och pojkar på helt olika sätt och det börjar med kläder och färger tyvärr. Redan från spädbarnsåren kläs flickor i trånga, lekovänliga kläder med ljusa färger. Paljetter och gulliga figurer. Vuxnas respons på flickor är oftast kring deras utseende. De är söt, fina, gulliga. Flickor lär sig att det är för sitt yttre de får uppmärksamhet och att det viktigaste är hur de ser ut, inte hur de är som personer. I långa loppen kommer dessa kvinnor att alltid sträva efter att få bekräftelse för sitt utseende, främst från män. Det är bara då de är riktigt bra, om de, vi är snygga.

Medan pojkar uppfostras på ett helt annat sätt. De har ofta coola kläder med otäcka figurer på. De har kläder som de kan röra sig i, de får bli smutsiga och rulla runt i gyttjan. Ja, de till och med uppmuntras att göra det. Studier visar att vuxna har en tendens att hyscha flickor som springer och låter högljutt medan man inte alls reagerar på pojkar som gör detsamma. Boys will be boys. I långa loppet är det pojkarna som växer upp till att våga ta för sig, hoppa fram och visa vad de går för medan flickorna står tysta i bakgrunden.

Jag minns själv hur vuxna såg förbi övergreppen pojkarna gjorde mot flickorna redan i tidigt ålder. Man drogs i håret, mulades med snö, trycktes ner, nöps och tafsades på. Antingen tyckte man själv att det var "kul" att få uppmärksamheten eller om man sa till någon vuxen fick man svaret "Men han är nog bara kär i dig". Kärlek och våld går aldrig hand i hand. Däremot lär vi pojkarna att det är okej att de tar för sig, att de slår, hotar och ignorerar nej:et eftersom de lärts upp att göra vad de vill. I dag ser vi detta i form av "dick-pics" på facebook och andra forum och hemska hot på chatterna om de blir nobbade av någon tjej. I de hemskaste fallen blir flickor våldtagna och stympade.
Den här bilden illustrerar väldigt bra hur fruktansvärt det sättet att tänka är och hur fel det är när man sätter vuxna i samma situation.

Detta är min hjärtefråga.

2 kommentarer:

Stella Scott sa...

Åh så bra med en redigt feministisk blogg. Röster som dina behövs här i bloggosfären. Det börjar med banen, pojkarna närmare bestämt. Heja dig!

Emma sa...

Å tack för att du kallade mig feministisk blogg! Har nog inte det temat överlag även om JAG är det. Därför extra roligt med denna utmaning.