5 september 2015

Barn ska inte behöva dö för att vi ska agera!

Det är så fruktansvärt hemskt med människor som måste välja riskfyllda färder över vatten, land eller whatever eftersom alternativet, att leva kvar i det land de fötts i, är värre. Det är så hemskt att det ska behöva vara såhär i världen! Jag tycker det är jättebra att människor just nu engagerar sig och skänker pengar, kläder etc till de behövande. Mitt flöde på facebook fylls av dessa människors medlidsamma kommentarer och delande av var man kan skänka. Det är superbra.

Samtidigt sticker det så mycket i mina ögon att det är media som till 100% avgör var vi lägger vårt medlidande. Just nu matas vi med bilder av ett barn som dött i vågorna och som spolats upp på en strand, ett barn från Syrien. Hemskt! Inga ord kan förklara hur hemskt! Det stör mig också ATT det måste till sådana bilder för att folk ska reagera och gråta. För detta är inget som har börjat precis nu! Det har pågått i många många år. Många andra barn har dött i vågorna, jag har själv elever som nästan strukit med på det viset men räddats tack vare att någon annan dragit dem i land. Men då rapporterade inte media. Men bättre att reagera sent än aldrig kanske?

Media väljer också åt oss. Inte en enda gång har vi sett en hemsk bild på Somaliska barn. Eller barn från Eritrea. Afrika är längre bort, det är svårare att ta sig in i länderna såklart. De människorna färdas inte över haven och spolas iland på Europeiska länder. När ska vi hjälpa Somalia? Ensamkommande barn från Somalia ligger i topp i statistiken. Ensamkommande från Eritrea har stigit till en tredjeplats detta år. Var finns bilderna på dem? Det går inte ens att fatta vad de upplevt! I sina länder men också på vägen hit! I våras grät jag en hel kväll efter att ha varit på en föreläsning där man berättat vad som händer på vägen från Eritrea till säg, ja Sverige.

Det ska inte behövas bilder på döda barn innan världen reagerar, det är fanimig inte okej att barn dör och blir anledningar och symboler till och för folks medlidande. Lyssnar på alla som redan befinner sig i vårt land! De sitter inne med sanningen.

2 kommentarer:

livet på myra sa...

Åh va bra du skriver. Har tänkt exakt samma sak. Om inte fotografen,som faktiskt tvekade om han skulle ta den där bilden, tagit bilden så hade inte Hjälporganisationerna fått en bråkdel av de summor de fått in denna vecka. Man vet också att det träffar på ett helt annat sätt när det är barn inblandat. Så kanske blir det fler "såna" bilder i media framöver. Jag som inte är så insatt i alla konflikter och krig frågade faktiskt Lars om det har hänt något nytt när det helt plötsligt kändes som det var så många på flykt men det är ju bara för att media tar upp det nu...det var förmodligen lika många förra veckan och veckan innan det...
Kram

Emma sa...

Flyktingströmmarna ökar just nu en hel del. Inte minst bland de ensamkommande barnen, något som vi märker av kanske ordentligt just nu. Boendena går på knäna och fler blir familjehemsplacerade. Men det är ju ändå så att konflikten i syrien inte är nu. Det känns ganska fruktansvärt att en fotografs tagna bild eller ej tagna bild ska vara så avgörande. Krams