9 december 2014

En sån där dag...

Hade en sån där dag då jag inte har en enda minut till övers. Dagen bara rasar förbi och det blir både kaffe och toabesök i farten. Det är bara hämtningstiden på förskolan som får mig att åka hem och inte stanna hela kvällen på jobbet. Ganska vanlig dag för mig. Rast, vad är det liksom? Har sällan raster. Ändå har jag svårt att se att jag skulle kunna ha något annat jobb. Något lugnare. Utmaningarna driver mig.

Just nu har jag en analfabet i min grupp. Han var tvungen att arbeta hela sin barndom och kunde inte gå i skolan. Nu när han fått möjligheten sugar han i sig. När jag hävdar att det är rast säger han: "Nej!" med eftertryck. Han vill gärna att jag ska ge mer läxor. En annan elev har gått i skolan med har troligtvis någon läs- och skrivsvårighet. Det är svårt att skriva och läsa. Speciellt på ett nytt språk. Men han vill gärna träna hela tiden. Vill bara läsa läsa läsa och ha en lärare vid sin sida hela dagen. Strunt samma om det är modersmålsläraren i persiska. Bara han får dennes fullständiga uppmärksamhet. En annan elev driver mig till vansinne. Kommer aldrig i tid och är sur och tvär. När jag ger upp och slutar försöka förklara om vikten att hålla tiden eller fråga vad som tynger henne och istället ger henne en stor kram stannar hon gärna länge länge i min famn. Hon har ingen mamma eller pappa som kan krama när det är tungt och svårt. Elever som lär sig språket på bara några veckor, som kämpar och får betyg i näsan alla ämnen efter bara 1, 5 i Sverige. De som hittar styrka och livsglädje i ett nytt land, ensamma, många gånger utan att veta var deras familjer är eller vad som händer med dem. Det är de som inspirerar mig, som driver mig och de är de som är mina hjältar. För hjältar. Det är de allesammans.

4 kommentarer:

livet på myra sa...

Fina du!! Men glöm inte bort dig själv! 💜

Emma sa...

Det är därför det finns lov! :-) Krams

Maria Gartman sa...

Du är min hjälte! Blir alldeles rörd av din text... Hoppas vi hinner ses på lovet!

Emma sa...

Nej men nu överdriver du allt Maria!! Det är ju ungarna som är hjältar. Menade inte att jag skulle få ros! Klart vi ska ses på lovet! Kraaam