8 maj 2014

Vad skulle få dig att lämna ditt land, dina vänner och din familj?

Ta en paus. Tänk på frågan i rubriken. Tänk dig sedan också att du inte har något val. Det är ingen språkresa eller hitta-dig-själv-resa du ska på. Du flyr, kanske för ditt liv. Du kanske aldrig kan komma tillbaka. Du vet inte var du kommer hamna eller om du överlever resan, Tänk dig att du är 15 år. Tänk dig att du är ensam. Skulle du klara det? Skulle du sedan klara det så bra att du lärde dig det nya landets språk så bra att du kunde få fina betyg? Skulle du klara det så bra att du skulle fixa att sedan få nej på att låta din familj komma efter. Skulle du orka leva med minnena och ändå fortsätta vara en fin, glad, omtänksam person? Jag vet inte om jag skulle klara det!!

I går kväll var jag på en presentation av ensamkommande barns röster på Värmlands museum. Det är Rädda barnen som dragit ihop en konferens för de ensamkommande barnen i Värmland. De har låtit barnen samlas för att sedan dokumentera deras röster och åsikter genom ett bildspel, filmsnuttar och klotterplank. Rädda barnen ville få fram hur de ensamkommande barnen upplevde skolan, boendena, gode män och annat som påverkar dem här i Sverige. I går kväll var tjänstemän, politiker och andra som är involverade med ensamkommande barn inbjudna till denna presentation. Man kan läsa mer om upplägget hos NWT som jag också snodde en bild från, lite fräckt!

Konferensen dokumenterades av estetklassen ESEM 11 vid Sundsta Älvkullegymnasiet, av bland andra och från vänster Emelie Axelsson, Viktoria Hermansson, Lova Pettersson, Sofia Lundgren och Amanda Kahn.

Flera av våra elever var med under denna dagen och när bildspelet där ungdomarna presenteras och håller upp skyltarna ni ser ovan. Ja, då var det nära till tårarna. Alla längtar de efter sina familjer, såklart!

Det var en fin presentation och fina dagar för ungdomarna. Ett riktigt bra initiativ och jag hoppas att de förändringar ungdomarna föreslog kommer att tas på allvar ute i kommunerna.

Inga kommentarer: