19 mars 2014

Saker folk säger utan att tänka

Ibland hör man kommentaren angående invandrare att "om det inte passar i det här landet så kan de åka tillbaka därifrån de kom ifrån" eller "vi tar emot alla i det här landet men om de inte gillar maten, kulturen eller vädret så kan de väl åka tillbaka hem". Lite på gränsen. Men ändå helt okej i de flestas öron. Dock inte alls okej i mina öron!

Det folk missar är att NEJ, många invandrare är faktiskt inte här av fri vilja. De KAN INTE åka tillbaka. De är här för att de inte har något annat val. De är hotade till livet i sitt land eller så flyr de från extrem fattigdom eller hot om att gifta sig med någon gammal gubbe. De skulle inte vara här om de kunde välja. De flesta vill vara kvar i det land de kom från. Där finns det liv de känner till. Där har de sina släktingar, sina vänner och sin kultur. Sin favoritplats, älsklingsfrukter. Ja, allt det vi tar för självklart! Om de kunde skulle de mer än gärna vända tillbaka igen. Gör de det riskera de att bli mördade eller i bästa fall leva ett liv i fattigdom och osäkerhet. Skulle du stannat i det om det handlade om dina barn?

I det här landet finns inget av det kända. De kommer till en kall värld där människor inte är särskilt inbjudande. De förstår inte ett ord av språket, de förstår inte samhället eller kulturen. De känner ingen och har inget kontaktnät. Ensamma och isolerade vet de inte ens om det var värt allt de gått igenom för att komma hit. För att få stanna i det här landet är allt ifrån säkert.

När man sedan landat i att ha flytt så är det väldigt naturligt att börja känna en stor ångest och allt man varit med om kommer i kapp en. Många går ner i en svacka där de mår väldigt psykiskt dåligt. I det här läget är det ganska naturligt att börja se på det nya landet med negativa ögon för att idolisera det man lämnat bakom sig, det kända, oavsett hur hemskt det varit. Man minns bara det goda och alla älskade som man lämnat bakom sig. Människor som man kanske aldrig får träffa igen.

Så jag vill säga till dessa människor som kastar ur sig sitt "åk tillbaka då om det inte passar": Ta en sekund för att förstå de människor du så lätt klankar ner på. Skulle du klara av och överleva det de gått igenom?

2 kommentarer:

Maria Norlin sa...

Väldigt bra skrivet, Emma! Tänk att det ryms så mycket klokhet i en och samma människa! Heja dig!

Emma sa...

Tack! Vad gullig du är!